Historisch overzicht

IDS vzw Aalst - Aalst - HistoriekIDS, de duikclub in Aalst met een rijke geschiedenis.

Geschiedenis

In 1965 maakte ik voor het eerst kennis met de toen nog relatief onbekend zijnde duiksport. De opleidingen waren indertijd gebaseerd op de normen van de "opleiding van de duikers binnen de Zeemacht” waardoor het een nogal stoer en macho gedoe was om te leren duiken. In 1972, na reeds enige jaren actief geweest te zijn in de duiksport, besloot ik uiteindelijk om mij aan te sluiten bij een duikclub. Daarop volgde ik een opleiding voor een eerste erkende duikbrevet, het in die tijd elementaire CMAS-brevet geheten. Om dit brevet te behalen diende men eerst een uitgebreid theoretisch examen en vervolgens 14 zwembadproeven af te leggen. Daaropvolgend diende men 4 buitenwaterduiken uit te voeren waarbij er twee uit te voeren oefeningen waren waarbij men vanaf een diepte van 15 meter een drenkeling naar boven diende te brengen. Dit op eigen kracht en met het hoofd van de drenkeling omlaag (!) Tot op heden is het voor mij nog steeds een raadsel waarom dit zo was of moest. Ik slaagde in het examen en de proeven en ontving zo mijn eerste "duikbrevet”.  Dit was het begin van een nieuw avontuur en talloze ontdekkingen onder water.

Omdat er toen nog niet zo veel duikplaatsen waren in België, waren we aangewezen om te gaan duiken in het buitenland. Spanje was toen het meest voor de hand liggende en dichtstbij zijnde land. Onze duikplaats was " La Scala”, een plek met prachtig helder water, mooi weer en rijk aan fauna. Omdat de duiksport ook op die plek nog in zijn kinderschoenen stond waren wij verplicht om alle duikmateriaal zelf mee te nemen en dit inclusief compressoren en rubberboten! In het begin waren we niet erg geliefd bij de lokale vissers maar na onderhandelingen en het maken van een aantal overeenkomsten verliep alles uiteindelijk van een leien dakje. Het was een fantastische plaats om te duiken. Toen vond men trouwens rode koraal  met een dikte van een duim op amper 15 à 20 meter diepte. Nu moet er gedoken worden naar -60 meter om deze nog aan treffen. De jaren gingen voorbij, de duiksport evolueerde, en er kwamen meer en meer duikers in de wereld van Neptunus. Ook het materiaal evolueerde. Zo deed de "fenzy”, de voorloper van de trimvest, zijn intrede, kwamen er veiligere automaten, enz.

In feite zou je kunnen zeggen dat tijdens de periode van 1972 tot heden, de duiksport een stijging naar de top kende en toegankelijker werd voor ieders budget daar waar duiken vroeger duur was en enkel weggelegd voor een minderheid.

Mijn passie voor het duiken maakt dat ik in bijna alle zeeën gedoken heb en zodoende heel wat ervaringen rijker werd. Zo ben ik gedurende twee jaar actief geweest in Aqaba (Jordanië-Rode Zee) als opleider en begeleider van duikers. Toen reeds voelde ik de drang om een eigen duikcentrum op te starten. Ik droomde van een plaatsje op Madagaskar en na heel wat moeizame onderhandelingen stond ik klaar om te vertrekken. Helaas, een andere Belg vond het nodig om op dat zelfde moment een staatsgreep te gaan plegen in Madagaskar. Het rechtstreekse gevolg van dit alles voor mij was dat men mij de toegang tot het land weigerde waardoor mijn plan in duigen viel. Hierdoor restte mij niet veel anders meer dan verder te blijven duiken in ons eigen landje.

Tot 1998 was ik aangesloten bij CMAS. In datzelfde jaar besloot ik een eigen duikschool op te richten, namelijk de International Diving School vzw, een organisatie met een recreatief karakter (niet dat macho-gedoe) naar ieders budget. Dit was geen gemakkelijke opgave aangezien er op dat moment maar één club was in Aalst welke ook nog eens over een vetorecht beschikte. Alhoewel het niet evident was, slaagde ik er uiteindelijk toch in om mijn club te openen. Ik vond voor de club mijn weerga bij PADI, een wereldorganisatie die qua opleidingen erg ver geëvolueerd was.

In 1988 behaalde ik mijn eerste professionele brevet bij PADi, namelijk dat van Divemaster. Samen met een PADI-instructeur uit Brugge organiseerden we gezamenlijk clubactiviteiten en opleidingen binnen zijn eigen duikschool. De markt in onze regio bleek echter jammer genoeg niet klaar voor dit project en op de koop toe werd het PADI-systeem toen zelfs als onkundig bestempeld. Om deze redenen kon ik dan ook niet anders dan met een andere federatie verdergaan. Eerst was dat IADS en daarna de Belgische federatie VVW alwaar ik instructeur was. Ondanks alles bleef PADI me toch aanspreken en ik besloot om ook bij deze laatste een instructeursbrevet te behalen. Bij mijn op pensioenstelling na mijn carrière bij Belgacom in 1997 stond niets me uiteindelijk ook meer in de weg om van mijn hobby mijn beroep te maken. Ik opende voor het eerst in de streek een PADI-duikfaciliteit waar fulltime duikopleidingen zouden gegeven worden. Hierbij kon beschikt worden over eigen leslokalen en een compressor voor het vullen van onze flessen. Bijkomend werd samengewerkt met bekende duikmerken zodat materiaal verkocht kon worden aan leden en klanten.

Ik stopte volledig met de VVW-opleidingen en richtte mij 100% op de opleidingen van PADI, de wereldorganisatie die actueel zo’n 92% van alle duikers in de wereld onder haar vleugels heeft en die voorziet in een systeem waar het sportduiken op een veilig een rustige manier beoefend wordt en waar duiken fun is.

In het jaar 2000 werd een topjaar bereikt met 151 gebrevetteerde leerlingen in één jaar. Door dit hoge aantal en de geleverde kwaliteit werden wij door het PADi hoofdkantoor omschreven als een topduikcentrum en mochten we het label van 5* Padi Duikcentrum ontvangen. Actueel is IDS de enige die dit label heeft in Oost Vlaanderen.

In 2005, na 38 jaar duikervaring, behaalde ik de top door in Kota Kinabalu in Indonesië te slagen als COURSE DIRECTOR. Door dit alles mag gezegd worden dat IDS Aalst vzw behoort tot de top van de duikscholen en opleidingscentra. Ondertussen behaalde ik in mei 2006 in Thailand eveneens het brevet van Tec Deep Instructor Trainer. Kortom, alles verliep prachtig. Dit tot op het moment dat een aantal duikers en duikverantwoordelijken -collega’s- van de duikschool IDS vzw getracht hebben om mijn projecten te ondermijnen door zich te onttrekken en een eigen club te stichten.

Naast de oprichting van de duikclub, het centrum, de school en het behalen van de hoogste brevetten, zijn er andere projecten en realisaties die in het oog springen. Zo werden onder mijn leiding in 2007 meer dan 82 nieuwe Instructeurs gevormd, iets wat uniek mag geheten worden als Gold Course Director in België en een onderscheiding opleverde door PADI Europe. In februari is er de heropening van het vernieuwde centrum dat als enig centrum zou fungeren in Oost-Vlaanderen en nu de naam heeft van Training Facility Centrum met opleidingen in België maar ook in het buitenland. In 2008 behaalde ik in Egypte het brevet van Trimix Trainer en hielp ik met het bouwen van een duikcentrum in Griekenland. Nadien vond ik eveneens de weg naar Azië en werd ik Course Director in de Filippijnen. Het jaar 2008 mag eveneens succesvol genoemd worden met meer dan 100 opleidingen van Open Water tot Tec Instructeur in België én in het buitenland. In 2009 vierde IDS vzw zijn 20-jarig PADI-bestaan en nu in 2014 viert de club haar 25-jarig bestaan. IDS vzw mag dus met recht en reden een club...een school genoemd worden met een zeer rijke ervaring en kennis !!!

Palmares Verdiensten:

1997 Guinness Record -  32uur onderwater spelen (Monopoly - Dammen)
1997 Sport Laureaat Stad Aalst
1998 Sport trofee BLOSO
2001 2de plaats Sport Laureaat "Club" Stad Aalst
2002 2de plaats Sport Laureaat "Club" Stad Aalst
2002 2de plaats Sport Laureaat "Individueel"Stad Aalst
2002 Duikclub uitgeroepen tot Natuurvriend van het jaar van Oost-Vlaanderen
2003 Huldiging Verdienstelijk lid door de Stad Aalst
2004 Viering van 15 jaar bestaan van de Duikclub/school -Huldiging Stad Aalst
2005 Huldiging Stad Aalst voor promotie Duiksport
2005 2de plaats Sport Laureaat "Individueel"Stad Aalst"
2006 Padi Aware voor inzet toedraagt tot de Duik industrie
2006 Sport Laureaat trofee BLOSO
2006 Ontvangst in Orlando door Padi USA (Padi 40 jaar viering)
2007 Het opleiden en het doen slagen van 82 kandidaat instructeurs in binnen- en buitenland.
2008 Door Padi IRRA bekrachtigd met "GOLD" Course Director nominatie
2009 Viering 20 jaar bestaan van IDS vzw Aalst.
2010 Eerste Tec en Trimix Trainer in België behaalt in Egypte
2012 Eerste Sidemount Trainer in België , behaalt in Thailand
2013 Eerste TEC Sidemount Trainer in België , behaalt in Indonesia
2014 25 jaar member ship bij Padi
2015 10 jaar Padi Course Director
2016 !!

Contacteer ons met al uw vragen.

Back to Top